Σάββατο 17 Ιουλίου 2010

Ταμπουλέ


Η σημερινή συνταγή έχει σαν βάση, το πλιγούρι. Ενα προιόν υψηλής διατροφικής αξίας που η αλήθεια είναι οτι τα τελευταία χρόνια δεν χρησιμοποιείται αρκετά. Το συναντάμε σε συνδιασμό με το γάλα και φυσικά αναφέρομαι στον ξινόχοντρο, ενα κρητικό έδεσμα που ¨παντρεύεται¨νόστιμα με σαλιγκάρια, μελιτζάνες, ακόμη και γεμιστά! Το πλιγούρι είναι αλεσμένο σιτάρι, ένα δημητριακό πλούσιο σε φυτικές ίνες και σύνθετους υδατάνθρακες. Σε σχέση με άλλα δημητριακά, έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, που σημαίνει ότι μετά την κατανάλωσή του ανεβάζει τη γλυκόζη του αίματος πολύ πιο ήπια, με αποτέλεσμα να θεωρείται άριστη πηγή υδατανθράκων για διαβητικούς.



Υλικά
3 φλ. Τσαγιού μαιντανό, καλά στραγγισμένο και ψιλοκομμένο
2 ντομάτες, τις οποίες έχουμε ξεσποριάσει, ψιλοκομμένες
2 κρεμμύδια μέτρια ψιλοκομμένα
Μισό φλ. Τσαγιού πλιγούρι
Μισό φλ. Τσαγιού χυμό λεμόνι
Άφθονο ελαιόλαδο
Αλάτι, λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Εκτέλεση
Μουσκεύουμε το πλιγούρι σε ένα μπώλ με νερό και το μισο χυμό λεμονιού για περίπου 2 με 3 ώρες, μέχρι να φουσκώσει καλά. Σε μια μεγάλη σαλατιέρα, ανακατεύουμε το κρεμμύδι, τον μαιντανό και τις ντομάτες. Προσθέτουμε και το πλιγούρι και λίγο πριν τη σερβίρουμε αρτίζουμε με το υπόλοιπο λεμόνι, το λάδι και αλατοπιπερώνουμε.
Tip! Δώστε έναν πιο ανατολίτικο τόνο συνοδεύοντας  τη σαλάτα αυτή με τραγανές αραβικές πίτες ψημένες στο φούρνο, στους 180 βαθμούς για 20 περίπου λεπτά!

1 σχόλιο:

  1. αυτή η σαλάτα, θα μπορούσε να είναι γεύμα μόνη της εφόσον έχει το πλιγούρι. Ο σύζυγός μου είναι διαβητικος και τη τρώμε πολύ συχνα κυρίως φυσικά επειδή είναι νόστιμη! Πολύ καλή επιλογή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή